De meeste toiletruimtes en badkamers worden voorzien van wandclosets. Waar voorheen nog een standaard toiletpot met een kunststof reservoir werd geplaatst is het nu gebruikelijk om een hangend closet te situeren in deze ruimtes. Wandclosets hebben het voordeel dat ze vrij van de vloer hangen, waardoor het schoonmaken een stuk wordt vereenvoudigd. Wandclosets zijn verkrijgbaar in diepspoel of vlakspoel.
Diepspoel
Bij diepspoel wandclosets is er geen plateau aanwezig in het toilet waardoor de grote boodschap rechtstreeks in het water valt. Het plons effect kunt u voorkomen om bij aanvang van het toiletgebruik een paar laagjes toiletpapier in het wandcloset te deponeren.
Vlakspoel
Vlakspoel wandclosets zijn voorzien van een plateau, hierdoor zal de grote boodschap op het plateau achterblijven en pas bij het doortrekken van het plateau verwijderen. Vlakspoel wandclosets worden veelal gebruikt in situaties waarbij het makkelijk is de ontlasting te kunnen bekijken (bij ziekte).
Antikalk
In kalkrijke gebieden is het aan te raden het toilet te voorzien van een antikalk behandeling. Deze behandeling wordt standaard al in de fabriek opgebracht. Door deze laag verminderd kalkvorming.
Afmeting
In kleine ruimtes kan het goed uitkomen dat het wandcloset wat ondieper is dan de standaard maten. Deze ondiepe wandclosets worden ook wel compacte wandclosets genoemd. Waarbij een standaard wandcloset een diepte heeft van plus/minus 53 tot 58 cm heeft de compacte variant meestal een diepte van plus/minus 48 cm. Dit scheelt dus zo’n 5 tot 10 cm en dat kan voor kleine ruimtes zeer goed uitkomen.
Inbouwreservoir
Wandclosets worden gemonteerd aan een zogenaamd inbouwreservoir. Dit wc-element zorgt voor de spoeling van het wandcloset en de aansluiting op het riool. Inbouwreservoirs zijn verkrijgbaar voor nagenoeg alle situaties. Recht of schuin tegen de muur en vrijstaand in de ruimte. Inbouwreservoirs hebben een standaard diepte van zo’n 12 cm er zijn echter ook ruimtewinnende inbouwreservoirs verkrijgbaar, deze modellen hebben een diepte van zo’n 9 cm. Voor kleine ruimtes waarbij een compact wandcloset nog net niet voldoende is kan dit een uitkomst zijn. Soms zijn deze inbouwreservoirs door haar geringe diepte in zijn geheel weg te werken in de spouw, waardoor nog meer extra ruimte ontstaat. Houdt u er wel rekening mee dat de genoemde maten van 12 cm (standaard inbouwreservoir) en 9 cm (ruimtewinnend inbouwreservoir) netto maten zijn. Met aftimmering, tegellijm en tegels moet u er plus/minus 3 cm bij optellen.
Toiletblokhouders
Veel bekende merken zoals Geberit en Grohe hebben sinds kort de toiletblokhouder geïntroduceerd. De toiletblokhouder bevind zich achter de bedieningsplaat. Bij elke spoeling zal de tablet dienst doen waardoor geen toiletblokhouders meer aan de rand van het toilet hoeven te worden gehangen om nare geurtjes te voorkomen.
Toiletzitting
 
De meeste fabrikanten van wandclosets hebben bij alle modellen een bijpassende toiletzitting. Deze toiletzitting zijn meestal verkrijgbaar in drie soorten nl. met standaard scharnieren, met scharnieren waardoor de zitting in zijn geheel kan worden verwijderd (afneembaar of ook wel quick-release genoemd) en of met demping (ook wel softclose genoemd). Het is zeker aan te raden uw closet uit te rusten met een toiletzitting voorzien van softclose en quick-release. Softclose zittingen maken namelijk geen geluid meer bij het sluiten van de zitting waardoor het scharnierwerk veel langer dienst doet. Quick-release op een closetzitting is aan te raden doordat het wandcloset veel gemakkelijker is te reinigen.
In onze toonzaal hebben wij een keur aan keuze op het gebied van wandclosets. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
Vragen? Bel ons, want wij hebben het antwoord!
0522 - 25 55 51